dinsdag 2 september 2014

6 tips om te voorkomen dat je fiets gejat wordt

De gemiddelde student verslijt zeker een aantal fietsen tijdens zijn studietijd. Niet alleen omdat je na een avondje stappen niet meer weet waar je hem gelaten hebt, maar zeker ook omdat ze snel gejat worden. Wat doe je eraan? Hier geven we  je 6 handige tips.

1. Geef hem een opvallend kleurtje (roze!)
Een opvallende fiets wordt minder snel gejat. Omdat je dan zomaar ineens iemand anders op je fiets kan herkennen, bijvoorbeeld. Haal daarom een spuitbus bij de dichtstbijzijnde bouwmarkt/Hema/Action en ga aan de slag. 

2. Fietstassen
Een fiets die eruitziet als een brakke fiets, wordt minder snel gejat. Haal daarom fietstassen, de lelijkste die je kunt vinden. Na een poosje beginnen die uit te zakken en te verweren (als je hem buiten laat staan), daardoor wordt je fiets een stuk minder aantrekkelijk.

3. Plastic tas over je zadel
Nog eentje in de vorige lijn: gooi een plastic zak over het zadel. Niet alleen handig als je zadel stuk is en je geen blauwe zadelgel-pus aan je broek wilt krijgen, maar ook om je fiets 'lelijker' te maken.

4. Koop een kettingslot
Een beetje een inkoppertje, maar: als je een goed slot hebt, is het moeilijker je fiets te jatten. Een simpel slot is niet genoeg, zeker niet als je fiets los staat. Een dief hoeft alleen maar het achterwiel op te tillen om met je fiets weg te lopen. Zorg voor een imponerend slot, zodat dieven het niet eens gaan proberen.

5. Maak je fiets op een goede manier vast
Als je dan eenmaal zo'n slot hebt, zorg dan dat je hem niet alleen aan je (voor)wiel vastmaakt. Dan loop je het risico dat een beetje slimme fietsendief je voorwiel laat staan en de rest van je frame meeneemt. Haal je slot dus door het rek, je wiel én je frame. Of zet je fiets bijvoorbeeld achterstevoren in het rek, dan kun je je slot gemakkelijker aan het rek én aan je frame vastmaken. Dit is trouwens alleen te doen als het niet zo druk is in het fietsenrek.
Nog meer slot-tips: als je het slot hoog vastmaakt, is het moeilijker om een betonschaar te gebruiken voor het doorknippen. Een slot is makkelijker te breken wanneer hij op de grond hangt en doorzagen is moeilijker wanneer het slot losjes hangt.

6. Graveer je postcode en huisnummer in het frame van je fiets
Je kúnt een chip op je fiets laten aanbrengen, maar vaak is je oude brakke studentenfiets dat niet waard. Ook een optie: je postcode en huisnummer in je frame graveren. Liefst een beetje opvallend, maar een beetje dief let daar op en zal minder happig zijn juist jouw fiets mee te nemen. Mocht je je fiets toch gejat zijn, dan kun je makkelijker aantonen dat hij van jou is (dat wil zeggen: als je hem ergens tegenkomt).


Bron: www.studenten.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten