dinsdag 26 augustus 2014

Studenten zijn steeds jonger

Dit jaar gaan veel meer 17-jarigen studeren omdat de basisbeurs in 2015 mogelijk plaats maakt voor een studievoorschot, dat geheel moet worden terugbetaald. "Kozen ze eerder nog voor een tussenjaar, nu gaan ze meteen verder leren om de beurs nog te krijgen", zegt Iris Peperkamp van de commissie Intreeweek in Amsterdam.

"Vorig jaar was 10 procent van de eerstejaars 17 jaar, nu denk ik dat dit rond de 15 procent zal liggen." Organisatoren van de introductieweken in Nederland zien zich hierdoor geconfronteerd met een nieuw probleem; het handhaven van het nieuwe alcoholverbod tot 18 jaar.

In Amsterdam, waar gisteren de Intreeweek voor 3200 eerstejaars van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is begonnen, zijn ze rigoureus. "Alle 18-plussers krijgen een wit polsbandje waarmee alcohol gehaald kan worden", zegt Peperkamp. "Minderjarigen zonder bandje die wij of de beveiligers toch met een biertje in de hand zien staan, worden direct van de gehele Intreeweek verwijderd. We zijn hier heel streng op. Anders is het niet te handhaven." De Intreeweek werkt hierin samen met de Vrije Universiteit (VU) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

In Zwolle, waar de Bruisweken worden gehouden, wordt een solidariteitsoproep gedaan richting mentoren, ouderejaars, leden van studentenverenigingen en docenten. Het Trimbos-instituut en hogeschool Windesheim vragen hen om zich solidair te tonen met de eerstejaars die geen druppel mogen drinken. "Je ziet een tweedeling ontstaan van jongeren met en zonder polsbandjes, of met een biertje en een glaasje fris", zegt een woordvoerder van Windesheim. "Wij zien graag een gelijke start tijdens de introductie."

De oproep is de aftrap van de actie IkPas die vanaf december landelijk wordt uitgerold. "Het gaat erom bepaalde gewoontes te doorbreken, zoals de gedachte dat bij de introductieweek bier hoort", zegt Rob Bovens, lector Verslavingspreventie bij Windesheim en medewerker van het Trimbos.

"De IkPas gedachte moet zich als een olievlek uitrollen zoals de Bob-campagne." Het Trimbos werkt hierin samen met de GGD en verslavingszorginstellingen. Bovens wil volgend jaar meer hogescholen benaderen met de vraag of zij zich willen aansluiten bij het alcoholvrije regime.


Bron: www.spitsnieuws.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten