woensdag 25 juni 2014

Buitenlandse studenten massaal achter oranje

Tussen de talloze Oranje-supporters die gisteravond in de Maastrichtse horecagelegenheden de wedstrijd Nederland-Chili volgden, bevonden zich opvallend veel buitenlandse studenten. Normaal zouden ze hun eigen land steunen, maar nu waren ze bijna allemaal voor Nederland. In eetcafé El Pyton in Wyck volgde een Belgische studente de wedstrijd samen met een Engelse jongen en hun Nederlandse vriendin. Verborgen onder haar oranje kleding was het Belgische rood nog wel degelijk aanwezig. Gisteren steunde ze Nederland, overmorgen de Belgen weer.  Mocht het zo zijn dat ze tegenover elkaar komen te staan, dan kiest ze uiteraard voor de Rode Duivels, zo liet ze weten.
Ook in Peter’s Irish Pub, op de hoek van de Markt en de Kleine Gracht, was het bomvol met voornamelijk buitenlandse studenten. Ook zij waren overwegend gekleurd in oranje of droegen iets dat met Nederland te maken had. Peter's Pub was even te klein toen de tweede goal een feit werd. 
Overigens zat zo’n beetje de helft van de Nederlandse bevolking gisteravond voor de televisie voor Nederland-Chili. Met gemiddeld 8,1 miljoen kijkers was de laatste groepswedstrijd van Oranje op het WK voetbal de best bekeken tot nog toe, zo bleek dinsdag uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. 
Het duel staat hiermee in de top 5 van meest bekeken voetbalwedstrijden ooit, liet de NOS weten. Op het moment dat de doelpunten werden gescoord, zag de omroep een piek in het aantal kijkers. Toen Leroy Fer de bal erin trapte, keken 9,1 miljoen en bij de 2-0 van Memphis Depay was dat zelfs 9,2 miljoen. Het marktaandeel betrof 88 procent, wat betekent dat bijna negen op de tien tv-kijkers op het WK afstemden. 

De eerste keer dat ons land dit toernooi in actie kwam tegen Spanje keken 7,2 miljoen mensen. Bij Nederland - Australië zaten 7,9 miljoen fans voor de buis. De best bekeken uitzending ooit is de halve finale op het EK van 2004 van Portugal tegen Nederland (gemiddeld ruim 8,5 miljoen). De wedstrijd van maandagavond staat nu op de vijfde plek.
Ook de nabeschouwing kende weinig afhakers: daar keken 7,9 miljoen mensen naar. Het WK beheerste ook de rest van de top 5: het WK Journaal was met 4,4 miljoen kijkers goed voor een derde plaats, gevolgd door Studio Brasil en Kroatië-Mexico. Naar die wedstrijd keken ongeveer 2,4 miljoen Nederlanders. 

Bron: www.dichtbij.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten