donderdag 19 juni 2014

Afgestudeerden zoeken steeds langer naar een baan

Nadat jij je diploma in ontvangst hebt genomen, wil je het liefst zo snel mogelijk aan de slag in jouw vakgebied. Raak niet teleurgesteld als dat niet meteen lukt: het is steeds moeilijker om een baan te vinden na je afstuderen. Pas afgestudeerde hbo'ers zoeken gemiddeld vier maanden voordat ze een passende baan hebben gevonden, voor academici is dit zelfs een half jaar. Ook verdienen starters een stuk minder en is de kans op een vast contract binnen twee jaar een stuk kleiner geworden.

Dat blijkt uit het onderzoek Studie & Werk van Elsevier en SEO Economisch Onderzoek. 6.000 hbo'ers en academici werden anderhalf jaar na hun afstuderen ondervraagd. De werkloosheid onder starters is flink gestegen: van 2% in 2008 naar 7% dit jaar.

Hbo'ers hebben op z'n snelst na twee maanden werk, wo'ers na vier maanden
Gelukkig hoeven niet alle afgestudeerden zich zorgen te maken. Hbo'ers die financial services management, elektrotechniek, informatica of mondzorgkunde hebben gestudeerd, vinden al binnen twee maanden een baan. Wo'ers met een diploma informatica, economie en elektrotechniek kunnen binnen vier maanden aan het werk.

19 maanden zoeken naar een baan
Universitair afgestudeerde archeologen en kunsthistorici moeten het langst solliciteren: 19 en 17 maanden. Voor het hbo leveren de opleidingen creatieve therapie en pedagogiek de langste zoektijd op: 19 en 15 maanden.


Bron: www.studenten.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten