woensdag 14 mei 2014

Studiekeuzecheck werkt

De verplichte studiekeuzecheck heeft vorig jaar op de Universiteit Utrecht zijn werk goed gedaan. De Utrechtse onderwijsinstelling experimenteerde als eerste met een intensief aanmeldingstraject. Zij wist toen al een aanzienlijk deel van de minder gemotiveerde aanmeldingen buiten de deur te houden. Uit cijfers van de universiteit blijkt dat 15 procent van de scholieren, ruim vijfhonderd, die zich hadden aangemeld na deelname aan een zogenoemde matchingsdag, de inschrijving uiteindelijk niet doorzette.
De Universiteit Utrecht zette vorig jaar als eerste een dergelijk programma op poten. Alle eerstejaars volgden een dag lang een programma dat aansloot bij de studie van hun keuze. Volgens Theo Wubbels, verantwoordelijk voor het toelatingstraject van de universiteit, was dat een groot succes. ''Uiteindelijk besloot een deel daarna om de inschrijving niet definitief te maken.''
Vervroegde aanmelddatum
Dit jaar moeten alle universiteiten en hogescholen nieuwe studenten een verplichte studiekeuzecheck laten doen. Voor 1 september moeten bijna tweehonderdduizend aspirant-studenten duidelijk maken waarom zij de studie van hun keuze willen volgen. Om hiervoor de tijd te krijgen, werd de aanmelddatum vervroegd naar 1 mei. De meeste opleidingen beginnen met een digitale vragenlijst en nodigen daarna de mogelijk minder geschikte studenten uit voor een gesprek. Als een student niet bij de opleiding past, kan deze een niet-bindend negatief advies krijgen.
In Utrecht worden nuldejaars, net als vorig jaar, weer één dag op de universiteit verwacht. ''We zagen geen reden dat traject te veranderen'', zegt Wubbels. ''Wat vorig jaar wel tegenviel, was dat vrijwel geen enkele afhaker van de mogelijkheid gebruikt maakte om zich te laten voorlichten over een andere studiekeuze in ons studiecentrum. Dat vonden we echt teleurstellend. Het gaat toch over je toekomst en dan ga je daar zo mee om.''
Overigens blijkt uit de cijfers van de Universiteit Utrecht ook dat de uitval in het eerste jaar met 15 procent was gedaald. Maar volgens de universiteit valt niet hard te maken dat het dan om dezelfde 15 procent studenten ging die al eerder waren afgehaakt.
Bron: www.spitsnieuws.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten