donderdag 30 mei 2013

Food for thought: Zoete Witte Wijn uit pak test

Het is eindelijk écht voorjaar! We kunnen weer met vrienden het park in om pastasalade, Corona's en wijntjes te nuttigen. Een fles wijn meenemen is alleen niet altijd even handig. Het is zwaar en je moet de lege fles weer mee naar huis sjouwen. Wat is het alternatief? Koop een pak wijn. Niet alleen makkelijk, maar ook ontzettend goedkoop. Voor dat geld, kun je best wat minder kritisch zijn over de smaak. vijf zoete witte wijnen uit pak.

Liebfraumilch, AldiAlcoholpercentage: 8,5%
Prijs: € 2,29

aldi
De buitenkant: Het pak ziet er redelijk 'doable' uit. Dit is mooier dan zo'n rechthoekige melkpakachtige unit. Met de heilige maagd Maria krijgt dit pak een authentiek Duitse uitstraling. Makkelijk is ook dat er een draaidopje op zit.

In het glas: "Er zit een haar in! Oh wacht… dat ligt waarschijnlijk aan mijn glas". De kleur ziet er prima uit. Hij schuimt en bubbelt wel een beetje, dat is wel vreemd gezien het geen bubbelwijn is.

De geur: Het ruikt licht zurig, niet echt uitnodigend om te gaan drinken.

De smaak: Smaakt aanzienlijk zoeter, en beter, dan het ruikt. Als je het niet zou weten zou je denken dat deze wijn gewoon uit een fles komt. Waarschijnlijk kun je deze wijn ook prima lauw drinken, iets wat wel handig is als je snel even wat open wilt trekken.

Oordeel: boven verwachting! Deze wijn geven wij een 7,5.

"Hier kan ik wel een pak van leegkloeken", aldus een van de testpanelleden.

Liebfraumilch, Albert HeijnAlcoholpercentage: 8,5 %
Prijs: € 2,19

ah
De buitenkant: De kleuren doen een beetje oosters aan, hopelijk niet Oost Duits. Voor een pak ziet het er best 'classy' uit. Dit pak heeft ook een draaidopje, het functioneren hiervan is echter een minder groot succes. Het dopje zit heel dicht tegen de rand van het pak waardoor het snel stuk gaat en je dus kans hebt dat het gaat lekken.

In het glas: Deze wijn kleurt heel licht, een beetje alsof je een glaasje Dubbelfris witte druif citroen voor je hebt staan.

De geur: Je ruikt hem bijna niet. En daar is dan ook alles mee gezegd.

De smaak: Het eerste slokje weet zichzelf goed te verkopen maar dan komt de nasmaak. Deze nasmaak is namelijk heel vreemd, een soort onbestemd gevoel dat op je tong blijft hangen.

Oordeel: Meh… Deze wijn krijgt van ons een 4.

Tip van een van de panelleden: "Je moet gewoon blijven drinken, dan proef je die vieze nasmaak niet".

Alter Meister, JumboAlcoholpercentage: 8,5%
Prijs: € 1,69

alter meister

De buitenkant: Dit pak is een ware historische sensatie, er wordt een klassiek Duits landschap afgebeeld. Verder is daar niet veel bijzonders over te zeggen.

In het glas: Dit lijkt qua kleur nog niet eens op Dubbelfris, als je niet beter weet zou je zeggen dat het een glas water is, misschien met een lichte vervuilingsfactor.

De geur: Net zoals hoe het er uit ziet, je ruikt hem bijna niet. Als je jezelf heel goed concentreert kun je misschien een licht zurig tintje herkennen.

De smaak: Heel erg zoet, niet vies maar we vinden deze 'wijn' niet echt naar wijn smaken. Eerder smaakt het naar een soort van goedkope cocktail die al een tijdje in de zon gestaan heeft. Ook smaakt hij een beetje weeïg naar kokos.

Oordeel: Bij gebrek aan wijneigenschappen krijgt dit pak een 5.

Samenvattende conclusie van het panel: "Dit is geen wijn!"
Peter Mertes Liebfraumilch, Coop en PlusAlcoholpercentage: 8,5%
Prijs: € 2,27

coop plus
De buitenkant: De kleur van dit pak doet echt pijn aan je ogen. Het heeft een beetje een religieus tintje en het logo is erg kitsch. Officieel het lelijkste pak dat er bij zit in deze test.

In het glas: Ook een beetje een Dubbelfris kleurtje.

De geur: We ruiken hem eigenlijk nauwelijks. Gelukkig heeft deze wijn geen zuur luchtje. Dit nodigt meteen al meer uit om er een slok van te nemen.

De smaak: Dit is lekker! Je zou het niet verwachten als je het lelijke pak ziet maar dit spul is echt goed te drinken. Lekker zoet maar zonder weeïg of zuur te worden.

Oordeel: Hier willen we wel op proosten, een dikke 8.

Een van de panelleden: "Zo blijkt maar weer dat uiterlijk ook niet alles zegt"

Alter Geniesser, Coop en PlusAlcoholpercentage: 8,5%
Prijs: € 2,00

alter geniesser
De buitenkant: Prachtig, er staat een 'oude snoeperd' op afgebeeld. Dit pak is lelijk, maar wel op een grappige manier. Een beetje zoals in de kringloopwinkel. We kunnen ons echter niet voorstellen dat zo'n oude man zoete witte wijn drinkt.

In het glas: Zero colour

De geur: We hadden niet gedacht dat we dit nog ooit in wijn zouden ruiken maar als je je neus boven dit glas houdt komt de geur van rotte eieren je tegemoet. We durven het bijna niet meer te gaan drinken nu.

De smaak: Gatver! Dit smaakt naar uitgedroogde mandarijnen.

Het oordeel: Laat dit maar lekker in de winkel staan, een 1 is nog te veel eigenlijk.

Smerige quote van een van de panelleden: "Heeft die oude snoeperd hier zijn ballen in gehangen ofzo?"


ConclusieWijn uit pak was voor ons een geheel nieuwe ervaring. Het viel ons in de meeste gevallen zeker niet tegen. Je moet dit natuurlijk niet gaan vergelijken met een lekker glaasje Chardonnay, maar op een middag in het zonnetje is dit spul prima om goedkoop zat van te worden. De grote winnaar van onze test is de Peter Mertes Liebfraumilch van de Coop/Plus. Ondanks het afschuwelijke pak was deze wijn prima te drinken. Op een verdiende tweede plaats, helaas moest hij wat inleveren op de geur, de Liebfraumilch van de Aldi. Deze lekkerste twee wijnen waren ook meteen de duurste, maar we hebben het dan om een verschil van een paar dubbeltjes. We waarschuwen je voor de Alter Geniesser van de Coop/Plus, dit spul moet wel bijna schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

terug naar ----------------->>>>> www.recruitastudent.nl

bron studenten.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten