donderdag 30 mei 2013

Food for thought: Vissticktest

Er zijn denk ik maar weinig mensen die kunnen zeggen een hekel te hebben aan vissticks. Ze zijn makkelijk te bereiden, passen overal bij en zijn eigenlijk nooit echt vies. Daar komt nog eens bij dat je ze zo'n beetje overal in kan klaarmaken: oven, frituur, koekenpan, het smaakt altijd prima. Maar welke visstick is nu eigenlijk het beste? We zochten het voor je uit, want deze week testten we diepgevroren vissticks!

Voor deze test hebben wij de vissticks klaargemaakt in een koekenpan. Niet iedere student heeft namelijk een oven of frituurpan. Ze zijn om de beurt gebakken in dezelfde pan met dezelfde soort boter.

Albert Heijn 'Puur en Eerlijk' duurzame vissticksInhoud: 10 stuks
Calorieën per 100 gram: 180 kcal
Prijs: €1,76
Omschrijving
Na een bruinsessie in de koekenpan zien de vissticks van AH er niet bijzonder aantrekkelijk meer uit. De beloofde goudbruine kleur volgens de verpakking is niet echt meer terug te zien in de vissticks op ons bordje. De korst is bruinig en minder krokant dan we zouden willen. "Het is op zich wel een beetje crunchy, maar niet crunchy genoeg." Helaas smaakt deze visstick niet naar vis. Eigenlijk smaakt hij gewoon helemaal niet. Nergens naar. Als gevolg daarvan proef je voornamelijk de boter waarin je hem hebt gebakken (of frituurvet, als je een frituurder bent) en dat is helemaal niet fijn voor de mondbeleving. Het panel is dan ook snel klaar met dit zeer matige product. "Ik proef helemaal geen vis. Dit is alleen maar 'stick'." We weten nog niet hoe de rest het er vanaf brengt, maar het ziet er niet te best uit voor de AH-sticks.

Golden Seafood (Aldi)Inhoud: 15 stuks
Calorieën per 100 gram: 176 kcal
Prijs: €1,59

Omschrijving
De exemplaren van de Aldi zien er in ieder geval iets beter uit. In bevroren toestand lijken ze enigszins oranje van kleur, maar na een bakbeurt blijft er een mooie lichtbruine tint over. De kwaliteit is helaas niet helemaal consistent, want sommige vissticks vallen een beetje uit elkaar. "Hé, geef terug! Dat is mijn stuk korst!" De korst, voor zover die er nog op zit, is lekker krokant, stukken beter dan de vorige. De smaak is ook aangenaam. Je proeft tenminste dat er vis in zit. "Ik geniet wel van deze, maar je moet hem eigenlijk niet zonder vorkje eten." Dat is het grootste nadeel van de vissticks van Aldi: het wordt een kliederboel als je niet met bestek eet, omdat hij dan in je handen uit elkaar valt. Al met al een degelijk stickje. Een stuk beter dan de vorige in ieder geval.

Jumbo vissticksInhoud: 10 stuks
Calorieën per 100 gram: 178 kcal
Prijs: €1,49

Omschrijving
Vergeet de vissticks van Albert Heijn, die van Jumbo zijn absoluut de lelijkste tot nu toe . Op de één of andere manier weten deze rakkers altijd slap te blijven, hoe lang je ze ook bakt. Deze immer kleffe exemplaren doen qua kleur weinig verkeerd, maar doordat ze zo meelijwekkend slap zijn krijg je er niet bepaald trek van. "Hij lekt gewoon vet! Kijk, mijn arm zit er tot aan de elleboog onder." Vreemd genoeg is de smaak lang zo gek nog niet. Je proeft voornamelijk de buitenkant maar in zijn geheel is de smaak niet verkeerd. "Ik weet niet zo goed wat ik hier van moet vinden. Hij smaakt wel aardig, maar voor de rest is het crap!" We houden de Jumbo nog even in de middenmoot, maar een topper is het niet.

Iglo vissticksInhoud: 10 stuks
Calorieën per 100 gram: 220 kcal
Prijs: €1,79

Omschrijving
Veel mensen zweren bij de vissticks van Kapitein Iglo, maar ons panel maakt zelf wel even uit wie de beste is. De Kapitein krijgt nu de kans om zijn 'beroemde' vissticks voor eens en altijd op de kaart te zetten. Toegegeven, ze zijn wel erg mooi van kleur. Ze ruiken ook heerlijk en het korstje is mooi krokant. "Deze zien er wel lekker uit. Mooi crunchy en zo." En het enthousiasme van de testers wordt niet minder na de eerste hap. Je proeft duidelijk de vis en die is nog lekker ook. De korst voegt ook echt wat smaak toe, en is niet zomaar een jasje voor de vis. Het smaakt alsof de mooiste zeemeermin lieflijk op je smaakpapillen spuugt. "Als ik een vis was, zou ik wel in zo'n visstick terecht willen komen." Niet slecht, kapitein. Niet slecht.

Plus Golden vissticksInhoud: 15 stuks
Calorieën per 182 gram: 178 kcal
Prijs: €0,99

Omschrijving

Oké jongens, met bereid je alvast maar voor. Vijftien stuks voor minder dan een euro, dat kan nooit veel zijn. Toch lijkt het op het eerste gezicht reuze mee te vallen. Ze zien er misschien een beetje té oranje uit, maar lelijk zijn ze zeker niet. We ruiken ook een duidelijke visgeur, dus dat zou nog wel wat kunnen worden. Een hapje dan maar. Het eerste wat opvalt tijdens het proeven, is dat de korst nogal zout is. En niet ziltig, zee-achtig zout, maar 'jouw-bloeddruk-kan-vast-nog-wel-wat-hoger zout'. "Waarom gooit die fabrikant er nou weer zo'n shitload aan zout overheen?" Het is inderdaad jammer van die korst, want de binnenkant is zeer goed te pruimen. De vis is heerlijk en weet zelfs door het zout heen nog een acceptabele smaak voort te brengen. Blijkbaar kun je toch een degelijke visstick krijgen voor minder dan een euro. Als hij niet zo absurd zout was, was dit een toppertje geweest.

ConclusieOké, eerlijk is eerlijk: die vissticks van Iglo zijn ontegenzeggelijk goed. De smaak is goed, het uiterlijk is prima en die kapitein heeft ook nog eens een hele mooi baard. We moeten het A-merk dan ook uitroepen tot terechte winnaar van de test. Wie graag meer voor minder wil, kan prima even langsgaan bij Plus of Aldi, want ook daar zijn de sticks prima te eten. Albert Heijn stelt zwaar teleur, zeker voor die prijs. Puur en Eerlijk? Wij gaan liever voor Niet Duur en Heerlijk!


TERUG NAAR ------------->>>>>  WWW.RECRUITASTUDENT.NL

bron : studenten.netGeen opmerkingen:

Een reactie posten