donderdag 30 mei 2013

Food for thought: Pure hagelslag test

Deze week is de chocoladehagelslag aan de beurt. Wij Nederlanders zijn aardig gehecht geraakt aan de donkerbruine hagels, zo drukken we schaamteloos een doosje weg in onze overvolle bagage op vakantie en gebruiken we hagelslag bij het ontbijt, bij de lunch en het dessert. Daarom hebben wij met een studentenpanel de pure chocoladehagelslag van vijf verschillende supermarkten eens goed onder de loep genomen.

De RuijterInhoud: 400 gram
Calorieën per portie (20 g): 82 kcal
Prijs: €2,09

Omschrijving
Als eerste testen we de populaire De Ruijter chocoladehagelslag die bij verschillende supermarkten verkrijgbaar is. De hagelslag ziet er mooi donker uit en heeft een goede structuur, de meeste hagels zijn heel en hebben dezelfde dikte. De geur van de hagelslag is vrij overheersend en je ruikt een sterke cacaogeur. De smaak van De Ruijter hagelslag is vrij sterk en bitter, wel is dit lekker op een stukje brood want je proeft op die manier duidelijk de hagelslag op je boterham. De structuur van de hagelslag is knapperig en de hagelslag heeft geen vervelende nasmaak. Al met al, een lekker hageltje die gemiddeld eindigt met een 7.

Quotes:"Bitterzoet."
"De geur is echt veel te overheersend!"

Lidl: Mister Choc TwinkelzInhoud: 600 gram
Calorieën per portie (20 g): 89 kcal
Prijs: €1,39

Omschrijving
Met een prijs van slechts €1,39 en een inhoud van maar liefst 600 gram is de chocoladehagelslag van de Lidl het voordeligst. Dat is een eerste pluspunt als het aan ons ligt. De hagelslag ruikt zoetig, maar een cacaogeur vinden wij er niet in terug. Deze hagelslag verdient niet de schoonheidsprijs, want de hagels zijn hier en daar gebroken en lijken eerder op korrels dan op hagelslag. Tot zover zijn de pluspunten helaas dus ver te zoeken. Bij het proeven van Mister Choc zijn we ook niet dolenthousiast. De smaak is op zich wel lekker, maar de hagelslag is erg zacht en alles behalve knapperig. De hagelslag blijft aan je gehemelte plakken, wat voor ons een ware afknapper is. Van ons mag Mister Choc dan ook wel ver uit onze buurt blijven met zijn Twinkelz. Het eindoordeel? Een 5,5.

Quotes:"Mister Choc?"
"Dit lijken wel konijnenkeutels."

Aldi: KiekeboeInhoud: 600 gram
Calorieën per portie (20 g): 89 kcal
Prijs: €1,59

Omschrijving
Met de productnaam 'Kiekeboe' en het raadsel op de achterkant van de verpakking laat de Aldi duidelijk weten dat wij niet meer tot de doelgroep behoren van hun chocoladehagelslag. Eigenwijs als we zijn testen we 'm toch. Ook de Aldi let niet op de kleintjes en verkoopt, net zoals de Lidl, alleen verpakkingen van 600 gram hagelslag. We betalen slechts €1,59. Bij het rijkelijk(!) verstrooien van de 600 gram hagelslag valt het meteen op dat de hagels een stuk minder donker zijn. De hagelslag oogt ook een beetje glazig, alsof er een glanslaagje overheen is gespoten. De geur van Kiekeboe is chemisch en alles behalve een lekkere cacaogeur. De smaak doet denken aan een middag op het strand met alle ellende (lees: zandhappen) van dien. Deze hagelslag is namelijk heel zacht en muf van smaak. Al met al doet deze hagelslag zijn naam eer aan, hij heeft ons laten schrikken op alle fronten. Het eindcijfer is daardoor niet zo verrassend: een 4.

Quotes:"Broodje zand."
"Deze hagelslag glimt helemaal!"

Jumbo: Hagelslag puurInhoud:400 gram
Calorieën per portie (20 g): 86 kcal
Prijs: €1,49

Omschrijving
De verpakking van de chocoladehagelslag van de Jumbo oogt vrij simpel. Een afbeelding van een perfect gesneden boterham bestrooid met hagelslag met daarboven de tekst 'Hagelslag puur. Met de krachtige smaak van pure chocolade.' We versieren onze boterham met deze veelbelovende, krachtige hagelslag maar helaas kleurt de hagelslag erg licht in vergelijking met de andere. De geur daarentegen is lekker zacht en ruikt naar echte chocolade. Bij het proeven van de Jumbo hagelslag verschijnt hier en daar een glimlach, de smaak is lekker en de hagels zijn knapperig van structuur. Wel is de smaak hier en daar wat mild, waardoor de hagelslag neigt naar de smaak van melkchocoladehagelslag. Wij geven de chocoladehagelslag van de Jumbo een 6,5.

Quotes:"Het lijkt op melkchocoladehagelslag en zo smaakt 'ie ook."
"Lekker knapperig!"

Albert Heijn: Puur HagelslagInhoud: 400 gram
Calorieën per portie: 89 kcal
Prijs: €1,78

Omschrijving
De verpakking van de Albert Heijn chocoladehagelslag is, net zoals die van de Aldi, vrij kinderlijk. Tekeningen van katten en honden en hier en daar een rijmpje. Wij missen de logica tussen huisdieren en hagelslag, maar dit mag de strooipret niet drukken. Bij het beleggen van de boterham met deze hagelslag valt gelijk op dat de hagelslag heel erg donker is, bijna zwart. Pluspunt, want zo hoort echte pure chocolade eruit te zien. De hagels zijn vrij dik van structuur en hebben een hele sterke, bittere geur. Echter is de smaak van deze chocoladehagelslag helemaal niet bitter, de hagelslag heeft een goede pure chocoladesmaak. De hagels zijn lekker knapperig van structuur en smelten zo weg op je tong. De vage nasmaak die nemen we voor lief, want dit is een absolute aanrader. De hagelslag van de Albert Heijn verdient een 8.

Quotes:"Once you go black, you never go back."
"Dit is mijn favoriet, dik en donker!"


En de winnaar is…Albert Heijn! De pure chocoladehagelslag van de Albert Heijn is de terechte winnaar van deze test. De hagelslag is lekker knapperig, heeft een intens pure chocoladesmaak en smelt zo weg op de tong. Wel is de hagelslag van de Albert Heijn aan de ietwat prijzige kant, dus wil je een goedkopere hagelslag dan raden wij die van de Jumbo aan. Op een tweede plaats eindigt de chocoladehagelslag van De Ruijter, dit is een prima hagelslag met een lekkere smaak en een goede structuur. Voor een lekker pak hagelslag kun je gerust de Lidl en de Aldi overslaan, zij zijn dan wel het voordeligst, maar hun chocoladehagelslag is tegelijkertijd het smerigst.


-------------------->>>> WWW.RECRUITASTUDENT.NL

bron: studenten.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten