donderdag 30 mei 2013

Food for thought: Ontbijtkoektest

Hoewel het ontbijtkoek heet, is deze koek niet alleen lekker bij een ontbijtje, maar ook als tussendoortje. Dit is waarschijnlijk de reden dat ze tegenwoordig ook allemaal los voorverpakt te verkrijgen zijn. Handig voor in je tas, maar je betaalt wel meer voor al dat extra plastic. Als arme student wil je natuurlijk waar voor je geld en neem je zo'n grote jongen mee naar huis om van te snacken. Maar welke ontbijtkoek is nu echt de moeite waard? Onder het genot van een kop koffie besloten wij dit voor je uit te zoeken.

Jumbo ontbijtkoek naturel (Jumbo)Inhoud: 625 gram
Calorieën: 78 kcal per plak (25 gr)
Prijs: € 1,19

Ontbijtkoek Jumbo
Eerste indruk: oud. "Ken je die oudewijvenkoek, zo ziet dit eruit. Heel oud." En het valt ons meteen op dat deze koek geen waar voor je geld geeft. De helft van de koek ontbreekt door de flinke gaten in het midden. Hij voelt taai en droog aan. Het korstje, of hoe we het donkere zijkantje ook moeten noemen, is de enige smaakgever van deze koek. Een hap zonder zijkant heeft bijna geen smaak. Zo droog en taai als hij voelde, zo smaakte hij ook. Tot slot rook de koek een beetje zurig. "Jongens! Hij ruikt zelfs naar oudewijvenkoek! Deze ligt al een half jaar bij oma in een roestig koekblik op ons te wachten."
We besluiten ook de veerkracht van de koeken mee te nemen in de test. Als we deze koek indrukken veert hij niet echt terug, maar ja. We krijgen hem dan ook niet erg ver ingedrukt. Cijfer: 3,5


Ontbijtkoek (Aldi)Inhoud: 450 gram
Calorieën:78 kcal per plak (25 gr)
Prijs: € 0,49

Ontbijtkoek Aldi
Deze koek ziet er een stuk beter uit, zeker beter dan de eerste. Er zitten veel minder gaten in en ook het kleurtje staat ons wel aan. Ook ruikt hij veel minder sterk dan de eerste, we bespeuren hier geen rare zure geur. Gelukkig maar. "Hij wint wel aan mondgevoel, minder droog dan die eerste." Deze koek is net een soort trampoline. Als we hem indrukken, springt hij behoorlijk goed terug in zijn oorspronkelijke vorm. Maar dit is geen pluspunt, volgens ons. Eindoordeel: niet erg smaakvol, maar ook niet vies. Cijfer: 6

Markant gesneden ontbijtkoek naturel (Coop)Inhoud: 350 gram
Calorieën: 86 kcal per plak (30 gr)
Prijs: € 1,09

Ontbijtkoek Coop
Eerste indruk: ziet er goed uit en ruikt heerlijk! "Je krijgt er wel een ontzettende plakbek van, zeg! Hij blijft goed achter de kiezen kleven, maar dat hoort ook zo met een ontbijtkoek. Vier uur later loop je nog steeds de restjes achter uit je mond te vissen." Deze koek voelt niet sponzig aan en als je hem indrukt breekt hij gewoon. Tevens een enorm pluspunt van deze koek: hij heeft de minste calorietjes per 100 gram van alle geteste producten. Cijfer: 8

Peijnenburg ontbijtkoekInhoud: 375 gram
Calorieën: 77 kcal per plak (25 gr)
Prijs:€ 1,25

Ontbijtkoek Pijenenburg
"Wow! Deze ziet eruit alsof hij niet in een blik bij oma heeft gelegen, maar gewoon achter de bank bij oma!" Het lijkt alsof er een laagje stof op zit. Hij voelt droog en smaakt ook zo, hij heeft geen 'authentieke ontbijtkoeksmaak'. Het korstje is echt het smerigste van alle geteste ontbijtkoeken, en het voelt ook niet erg lekker aan. "Met die korst kun je een kozijn schuren, zo ruw." Cijfer: 5,5 (mits je de korst vermijd)

Albert Heijn ontbijtkoek naturel (Albert Heijn)Inhoud: 300 gram
Calorieën: 78 kcal per plak (25 gr)
Prijs: € 0,75

Ontbijtkoek Albert Heijn
Dit ziet eruit als een kopietje van nummer twee. De korstjes zijn iets donkerder, maar ze zouden best uit dezelfde verpakking kunnen komen. Deze koek is geweldig voor bejaarden, je hoeft hem bijna niet te kauwen. Enkel een beetje heen en weer schuiven over je gehemelte en hij valt al uit elkaar. Hij is goed klef, maar wel lekker. Ook hier bespeuren we het ontbijtkoekgevoel; de koek blijft goed achter de kiezen plakken.
Cijfer: 6,5


De winnaar is…Aan de koek van Jumbo willen we geen woorden meer vuil maken. Stiekem zijn we van mening dat de Jumbo ons nog een halve ontbijtkoek schuldig is, want door de enorme gaten hadden wij lang geen 625 gram op ons bordje liggen. Ook toont deze test aan dat de A-merken niet altijd de beste koop zijn. Peijnenburg heeft ons behoorlijk teleurgesteld. Na het eten van deze koek begrijpen we waarom Leo Veensma nog niet hapt. Aldi en Albert Heijn komen verrassend goed uit de test. Hierdoor verslaan de prijsvechters de dure Peijenenburg. Wij hebben voorlopig genoeg ontbijtkoek gehapt en beginnen vast aan het wegpeuteren van alle stukjes achter onze kiezen. Onze buikjes zijn rond en we hebben een winnaar: Markant van de Coop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten