donderdag 30 mei 2013

Food for thought: Knakworstentest

Knakworsten zijn eigenlijk het perfecte studentenvoedsel. Met een blik worsten heb je altijd een fijne snack achter de hand en op een luie dag kunnen ze met wat fantasie best een avondmaaltijd zijn. De gemiddelde student zal ze in een bakje in de magnetron gooien, maar de echte chef-koks bereiden ze natuurlijk in een steelpan. Hieronder welke blikken je het beste kunt inslaan.

De samenstelling van normale knakworsten kan wat dierlijke ingrediënten betreft nogal verschillen. Daarom hebben wij voor, zover mogelijk, geprobeerd runderknakworsten te testen. Daarvan is in ieder geval het grootste deel gemaakt van rund, waardoor we meer gelijkwaardige producten hebben. Helaas heeft niet elk merk een specifieke rundervariant. Verder zijn alle worsten op dezelfde manier verwarmt in dezelfde magnetron.

Aldi huismerk10 worsten per blik
218 kcal per 100g (55 kcal per worst)
€0,79
Omschrijving
We gaan van start met het blik van de Aldi. Volgens het testpanel hebben de worsten een nogal 'Duits' uiterlijk. Ze zijn dik, kort en bleek. "Wat zijn die strepen? Het lijken wel littekens." Doordat de binnenkant dezelfde kleur heeft als de buitenkant zien ze er wat saai uit als je ze doormidden breekt. Ze knakken niet als je de uiteinden naar elkaar toe brengt, maar buigen mee. Deze buigworst heeft geen duidelijk aanwezige geur, maar stinkt in ieder geval niet. Het testpanel schuift de eerste naar binnen en wordt aangenaam verrast. Dit worstje heeft een goede bite en houdt de warmte prima vast. De schil is wel wat dun en de smaak had wel wat meer uitgesproken mogen zijn. Hij is niet vies, dat zeker niet, alleen een beetje saai. "Het is een simpele verschijning, maar wel erg charmant. Een beetje zoals de nieuwe paus."
Unox
10 worsten per blik
190 kcal per 100g (40 kcal per worst)
€1,69

Omschrijving
De knaks van Unox zijn qua uiterlijk het tegenovergestelde van de vorige worst. Deze worsten zijn lang en slank, en hebben minder 'littekens'. Ze zijn wel erg bobbelig, maar dat schijnt zo te horen bij runderknakworsten. Of die bobbels op schubben horen te lijken, zoals hier het geval is, laten we voor nu even in het midden. Bakje nummer twee gaat vluchtig onder de neuzen van het testpanel door. "Ze ruiken goed. Heel sterk. " Dat belooft wat en de testers nemen optimistisch een worst in de mond. Helaas stelt deze ervaring zwaar teleur. "Wat is dit nou weer?! Ze ruiken lekker maar die smaak is echt niet oké." De bite is vreemd en de smaak is niet wat je van een echte runderknakworst zou verwachten. Als je hem wel weg krijgt ben je er nog niet vanaf. De aparte, bittere nasmaak blijft nog vervelend lang op je tong plakken. "Hij is lekker in het bakkie, maar smerig in de bakkes." We hadden beter van je verwacht, Unox.

Albert Heijn huismerk10 worsten per blik
160 kcal per 100g (32 kcal per worst)
€1,50

Omschrijving
In bakje drie treffen we de worsten van het AH huismerk. Ze zien er prima uit, precies zoals je van een knakworst zou verwachten. "De kleur en vorm zijn mooi. Er zit wel een naad in het midden, alsof ze zijn dichtgenaaid." De geur is niet zo sterk als die van het Unox-blik, maar is wel aangenaam en nodigt uit tot eten. Gelukkig sluit de smaak van dit worstje goed aan op de geur. De smaak is niet te overheersend en mooi in balans. Ze zijn lekker stevig en sappig , precies zoals onze testers dat graag zien. "Het velletje laat niet makkelijk los. Ik heb hier tenminste niet het idee dat een hoopje vloeibaar slachtafval in een jasje is gehesen. Het blijft een knakworst dus dat is waarschijnlijk wel het geval, maar je wordt er nu niet de hele tijd aan herinnerd."

Jumbo huismerk10 worsten
159 kcal per 100g (32 kcal per worst)
€1,42

Omschrijving
Snel door naar het volgende bakje: de huismerkworsten van Jumbo. Ze zijn karakteristiek bobbelig, maar lijken, in tegenstelling tot de worsten van Unox, niet op een zongedroogde salamander. "Deze ziet er wel lekker uit, al is hij wel een beetje bleek. En kijk: hij knakt!" Het testpanel wordt nog enthousiaster wanneer ze mogen ruiken. "Het ruikt naar rundvleesbouillon, daar krijg je honger van. Mag ik al proeven?"Die sterke rundvleesgeur was geen loze belofte, want deze worst smaakt echt naar rund. Hij is ook wat pittiger dan de vorige exemplaren, maar weet wel goed in balans te blijven. "Deze is ook zonder saus goed te eten. En het is ook de eerste die je niet kunt uitknijpen tot een hoopje vet."

Euroshopper10 worsten
175 kcal per 100g (35 kcal per worst)
€0,75

Omschrijving
Bakje nummer vijf brengt ons de worsten van Euroshopper. De inhoud van het rood/witte blikje lijkt zo onschuldig. De worstjes hebben een normale knakworstvorm en zijn verder alleen wat bleek. Achter dit ontwapenende uiterlijk schuilt echter een vreselijk monster. Het begint al bij de geur, die doet denken aan een heel smerige soep. "Volgens mij ruik ik urine. Ik weet niet of ik deze wel wil proeven." Wanneer je een worst oppakt staat je ook een vreemde belevenis te wachten. Het ding is ontzettend slap en gaat meteen naar beneden hangen. Het buigvermogen van deze worst is verder onvoorstelbaar, je moet echt moeite doen hem door midden te breken. "Volgens mij kun je hier ballondieren van maken." De smaak is dan ook precies wat je er van zou verwachten. Deze flauwe, bittere worst wil je het liefst zo snel mogelijk doorslikken. "Ik zou mijn kat er nog vanaf trappen."

En de winnaar is…Ik weiger nog meer woorden te besteden aan de ingeblikte aanfluiting van de Euroshopper, en ook de worsten van Unox stellen zwaar teleur. De dikke, korte exemplaren van de Aldi zijn goed te pruimen, maar de strijd om de eerste plaats gaat toch echt tussen Jumbo en Albert Heijn. Het panel heeft lang gedebatteerd over de uitkomst en er zijn lege knakworstblikken door de testruimte gevlogen, maar een duidelijke winnaar was niet aan te wijzen. Aangezien we bij Studenten.net niet doen aan gelijkspel, waren we genoodzaakt ons tot de harde cijfers te wenden. Met een prijsverschil van acht hele centen behaalt Jumbo dan ook de meest nipte overwinning uit de geschiedenis van deze rubriek.


------------------------>>>>>>  WWW.RECRUITASTUDENT.NL


bron studenten.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten