donderdag 18 april 2013

De smaak van bier maakt gelukkig

Dat bier drinken gelukkig maakt, wisten we natuurlijk al. Toch hoef je je niet helemaal klem te zuipen om dat gelukkige gevoel te krijgen. Alleen de smaak van een biertje veroorzaakt namelijk al een feestje in je hersenen. Bij een klein glaasje bier reageren de hersenen al door dopamine, het welkbekende 'gelukstofje', aan te maken.

bier
Dit is het resultaat van een onderzoek van de universiteit van Indiana, waarbij 43 mannen al bierdrinkend in de scanner gelegd werden.

De proefpersonen kregen twee keer iets te drinken terwijl ze onder de scanner lagen. Dat kon bier, water of een sportdrankje zijn. Na het proeven moesten ze een vragenlijst invullen over hoe het drankje smaakte en hoeveel zin ze op dat moment hadden in bier. De personen die bier hadden gedronken vulden in dat ze meer zin hadden in bier, ook al vonden ze het sportdrankje lekkerder. Ook liet de scan zien dat het dopaminecentrum in de hersenen actiever werd op het moment dat er bier gedronken werd.

Alleen bierdrinkende mannen
Toch is het onderzoek niet geheel geloofwaardig. Alleen mannen werden onderzocht, omdat er geen vrouwen te vinden waren die het liefst bier drinken zonder daarbij te roken of drugs te gebruiken. Daarnaast wisten alle proefpersonen hoe bier smaakt en waren ze gewend aan het gevoel dat alcohol geeft. Dat deze mensen dus blij worden van bier, is niet ├ęcht verbazingwekkend.


Bron: Trouw/Eurekaltert

-------------------> terug naar het studentenwerk van Recruit a Student

Geen opmerkingen:

Een reactie posten