vrijdag 29 maart 2013

Student eigenaar van nieuwe hogeschool

Vanaf september 2013 is Apeldoorn een nieuwe hogeschool rijker: De coöperatieve hogeschool SELF gaat dan van start op de business & education campus. Uniek aan SELF is dat studenten lid en mede-eigenaar zijn van de hogeschool. Ze hebben daarmee directe invloed op de begroting en opleiding, onder andere door zelf de werkwijze in onderwijsmodules te bepalen en hun docenten te selecteren.
36-urige werkweek

SELF biedt twee vierjarige HBO-studies: bachelor business administration (BBA) en bachelor of ICT (BICT) aan. Deze studies worden gerealiseerd in teams van ongeveer vijftien studenten. De hogeschool ziet studeren als werken; daarom hebben studenten ook een '36-urige werkweek'. Tijdens die uren is er altijd docentenbegeleiding. "Dat betekent meer contacturen en een intensievere begeleiding dan een reguliere HBO", zegt initiatiefnemer Marcel Zwart.

foto van de petteflet.net

Studenten mede-eigenaars
SELF is een private hogeschool; de student is mede-eigenaar van de opleiding. Om lid te worden van de coöperatie betaalt de student een inleggeld van € 7.500,-. De inleg gaat terug naar de student na afronding van de opleiding. Daarnaast betaalt de student collegegeld: voor jaar 1 t/m 3 € 8.975,- per jaar en in het vierde jaar € 5.000,-. SELF heeft geen winstoogmerk.

Samenwerking met Apeldoorns bedrijfsleven
De keuze van SELF voor Apeldoorn is een zeer bewuste, zo geeft Marcel Zwart aan: “"is een vruchtbare bodem voor dit concept. Het aanbod aan hoger onderwijs is hier nog beperkt. In Apeldoorn is het wonen voor studenten daarbij veel beter betaalbaar dan in andere steden in Nederland. Het voorzieningenniveau is bovendien goed. Last but not least: de business omgeving in Apeldoorn biedt veel kansen voor samenwerking. Wij willen graag een intensieve samenwerking met het bedrijfsleven aangaan, want onze opleidingen zijn praktisch gericht."

Nieuwe bewoner CB-pand
Wethouder Onderwijs Johan Kruithof is blij met de vestiging van SELF in Apeldoorn: "SELF is een interessant vernieuwend concept, ik ben daar blij mee en vooral ook nieuwsgierig hoe het gaat als studenten zelf de regie voeren." De gemeente is vooral tevreden met SELF als eerste nieuwe 'bewoner' van het Centraal Beheer pand, nadat de verzekeraar in juli van dit jaar het pand verlaat. Kruithof: "Nu het eerste schaap over de dam is, vertrouwen we erop dat meer geïnteresseerden tot daadwerkelijke vestiging zullen overgaan. Er worden al diverse gesprekken gevoerd." De rol van de gemeente is daarbij overigens beperkt, zo geeft Kruithof aan: "We helpen bij het praktisch leggen van lijntjes en contacten. Kortom, we faciliteren."

180 studenten
Het streven van SELF is om in september met twee groepen van ongeveer vijftien studenten van start te gaan. "Uiteindelijk streven we naar maximaal drie groepen van vijftien studenten per jaarlaag", zegt Marcel Zwart. "SELF blijft dus een kleine hogeschool met zo’n 180 studenten."

bron : ondernemer.nl

---> Terug naar www.recruitastudent.nl   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten