donderdag 15 maart 2012

Meldpunt tegen malafide uitzendbureaus

Wantoestanden in de uitzendbranche met illegale arbeid, uitbuiting en belastingfraude kunnen voortaan gemeld worden bij een speciaal meldpunt.
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft woensdag het Meldpunt Malafide Uitzendbureaus gelanceerd. Het meldpunt is niet alleen voor slachtoffers van illegale arbeid en uitbuiting, maar ook voor goede ondernemers die zich oneerlijk beconcurreerd voelen.

Mensen kunnen het meldpunt bereiken via het gratis telefoonnummer 0800-5151 en door een bericht via de post of internet te sturen aan de Inspectie SZW. Er kan ook anoniem worden gemeld.

Registratieplicht


Het meldpunt is onderdeel van een pakket aan maatregelen, waarmee Kamp binnen twee jaar alle malafide uitzendbureaus tot nul wil terugbrengen. Zo werkt hij aan een registratieplicht voor uitzendbureaus in het Handelsregister om de goeden beter te onderscheiden van de kwaden.
Verder moet een registratieplicht voor uitzendbureaus in het Handelsregister de goeden beter onderscheiden van de kwaden. Een registratieplicht blijkt volgens de minister van belang, omdat het certificatiesysteem van de branche zelf onvoldoende onderscheidend werkt.
Uitzendbureaus met SNA-certificaat begaan volgens de Inspectie SZW niet veel minder overtredingen dan hun concurrenten zonder. Op verzoek van de Tweede Kamer wordt nog onderzocht of herinvoering van een vergunningsplicht voor de sector niet beter is.

Mankracht


Verder wordt Kamp flink wat mankracht vrijgemaakt onder de inspecteurs en bij de opsporingsdienst van de Inspectie SZW, die dit jaar is ontstaan uit een fusie van de Arbeidsinspectie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Inspectie Werk en Inkomen (IWI).

Jaarlijks wordt ongeveer 15 procent van de inspectiecapaciteit tegen arbeidsmarktfraude ingezet in de uitzendbranche. Daarbij zijn twaalf inspecteurs en rechercheurs volledig beschikbaar voor een speciaal handhavingsteam tegen malafide uitzendbureaus.
Bron: nu.nl

TERUG NAAR RECRUIT A STUDENT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten